'KESSELS' WORDT OFFICIEEL GEOPEND OP 3 APRIL
Burgemeester Noordanus wijdt nieuw museum aan de Goirkestraat in

Op donderdag 3 april zal burgemeester Peter Noordanus officieel het museale presentatiecentrum 'Kessels' openen.
Dit museum, In het voormalige fabriekspand van Dröge aan de Goirkestraat, direct naast het Textielmuseum, toont alle aspecten van de befaamde fabriek van muziekinstrumenten 'Kessels'.

Officiële bijeenkomst
Tijdens een officiële bijeenkomst in het TextielMuseum zullen een aantal sprekers het belang van het cultureel erfgoed van Kessels belichten. Onder andere zal burgemeester Noordanus de betekenis van het cultureel erfgoed van Kessels in het Mommerskwartier aanstippen en Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (EVP) zal Kessels in Europees perspectief plaatsen.

Originele Kessels-vleugel
Na het officiële gedeelte in het auditorium van het TextielMuseum zal burgemeester Noordanus in 'Kessels' de openingshandeling verrichten.
Direct daarna zal een speciaal voor deze gelegenheid geschreven pianocompositie 'Youthful' van de hand van de  componist Fred Momotenko worden uitgevoerd door de Russische pianiste Zarema Borovitskaya.
De originele 'Kessels'-vleugel waarop zij speelt, is door pianohandel Jos W. Siomons in langdurige bruikleen aan 'Kessels' gegeven. Deze vleugel was in 1913 door Mathieu Kessels speciaal gemaakt als huwelijkscadeau voor zijn oudste dochter Henriëtte.

De componist Fred Momotenko woont en werkt in Tilburg. Pianiste Zarema Borovitskaya komt uit Noord Kaukasus, woont in Tilburg en heeft onder andere het Fontys Conservatorium afgerond.

OPEN DAGEN 'KESSELS' IN MUSEUMWEEKEND
Nieuw museum op 5 en 6 gratis toegankelijk

'Kessels', het nieuwe museum rond de voormalige muziekinstrumentenfabriek Kessels uit Tilburg, gaat tijdens het MuseumWeekend van 5 en 6 april a.s open.

Dit museum is gevestigd in het zgn. ‘Dröge’ complex naast het Textielmuseum. 'Kessels' toont alle aspecten van de befaamde fabriek van muziekinstrumenten 'Kessels' die van 1886 tot 1955 in Tilburg heeft gestaan. In deze fabriek met internationale faam en reikwijdte zijn meer dan een half miljoen muziekinstrumenten gemaakt die hun weg vonden over de hele wereld.

Programma tijdens Museumweekend
'Kessels' is op zaterdag 5 april en zondag 6 april van 12.00 tot 17.00 uur open.
De toegang is gratis voor bezoekers via het entreegebouw van het TextielMuseum

Zaterdag 5 april:

Pauken op voorplein TextielMuseum
13.30 en 14.30 uur Korte concerten door Kessels saxofoonkwartet met composities van J.H.M. Kessels
 zondag 6 april: Pauken op voorplein TextielMuseum
13.30 en 14.30 uur

Uitvoering compositie 'Ouverture uit Cloud-Messenger', oorspronkelijk werk van Fred Momotenko

voor cross-media project voor muziek, dans, animatie en surround elektronica, een coproductie

van November Music, Concinnitas Foundation en Stichting RAZ. door Jorge Isaac,

meesterblokfluittist op Kessels-blokfluit en electronica