Donatie Kessels viool door familie Maes uit Tilburg

Afbeelding1Tijdens de opening van het Kessels Muziekinstrumentenmuseum, april 2014, schonk de familie Maes uit Tilburg een Kessels viool die vroeger door hun vader bespeeld werd. Het verhaal achter deze viool is onlangs, juni 2016, ons ter ore gekomen nadat de twee zusjes Maes een bezoek brachten aan het museum. Op onze vraag kregen wij onderstaand bericht over de elektronische post.

Deze viool zal ongeveer 100 jaar oud zijn. Piet Maes (1909) kocht hem destijds, omdat hij muzikaal was en viool wilde leren spelen. Eigenlijk is hij een zanger, hoge tenor, maar de viool sprak hem erg aan. Het is bekend dat ene docent Knibbeler hem wellicht les gaf, maar 100% zeker is dat niet. De schoonmoeder van Piet is destijds nog naar de begrafenis geweest van Marietje Kessels. Het bidprentje, dat altijd bewaard is gebleven, is geschonken aan het Tilburgs Archief. De viool heeft jarenlang opgeborgen gelegen op de zolder van de zoon van Piet Maes. Maar nu er een Kessels Muziekinstrumentenmuseum is, wilde hij de viool hier graag voor beschikbaar stellen.

Afbeelding2

Met dank aan (links) mevrouw Marianne Eijkens-Maes en (rechts) mevrouw Annie Coolen-Maes.